Jarné vegánske recepty

Nedávno sa uskutočnila online debata  Vegánstvo ako životný štýl. Spolu s Barborou Kyškovou z vegan blogu rebarbora.blog a moderátorkou Frederikou Halászovou sme diskutovali na tému, čo motivuje ľudí na vegánstvo, aké suroviny uprednostňujú a ako sa žije z presvedčenia bez určitých potravín. V dnešnom blogu si predstavíme 3 jednoduché vegánske recepty pre inšpiráciu. 
Čo je vlastne vegánstvo? 
Vegánstvo je životný štýl, ktorý odmieta zneužívanie a krutosť voči zvieratám. Ten sa prejavuje nielen vo vzťahu k jedlu, ale aj k oblečeniu, nábytku či zábave. Úplná vegánska strava vylučuje všetky suroviny a produkty živočíšneho pôvodu – mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, vajcia a často aj med. 

Čo je najčastejšia motivácia, prečo sa ľudia chcú stať vegánmi? 
Je to najmä životné presvedčenie. Príklon k rastlinnému stravovaniu je jedným z možných riešení problémov životného prostredia. A to najmä vo vzťahu ku klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu, ktorým čelíme. Práve produkcia živočíšnej stravy je často spájaná so znečisťovaním prostredia a s vyčerpávaním vodných zdrojov. 
 
Ktoré potraviny máme teda uprednostniť? 
Výbornými potravinami na výrobu základných receptov sú strukoviny, obilniny, čerstvé ovocie a zelenina a orechy. Objavíte tak nové kombinácie chutí napríklad aj zo šošovice, fazule, cíceru. Ak sa rozhodnete pustiť sa do vegánstva naplno, odporúča sa pravidelne dopĺňať vitamín B12, ktorý sa v rastlinnej strave nevyskytuje.

Prinášame vám 3 jarné vegánske recepty pre inšpiráciu 

1. Pesto z medvedieho cesnaku 
  • 175 g listov medvedieho cesnaku
  • 125 g vlašských orechov (kešu alebo to, čo doma máte)
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • šťava z jedného citróna

Tento recept zvládne ľahko aj úplný začiatočník. Získate z neho približne pol litra pesta, ktoré uskladnené vydrží v chladničke alebo mrazničke aj rok. Najskôr najemno rozmixujeme listy medvedieho cesnaku spolu so šťavou z citróna. Následne pridáme orechy a olivový olej. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. 

 
2. Krémová hrášková polievka
  • 400 g hrášku (mrazený alebo domáci)
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 80 g kešu orechov
  • 500 ml vývaru (zeleninový)
  • soľ a korenie podľa chuti

Deň pred varením namočíme kešu orechy do vody. Vodu na druhý deň scedíme a orechy opláchneme. Hrášok očistíme a do varenia pridávame pri izbovej teplote (už rozmrazený). Všetky suroviny spolu rozmixujeme a chvíľu povaríme. Krémovú konzistenciu polievky dotvoria práve kešu orechy, čiže netreba ju ďalej zahusťovať. 

 
3. Vegánsky burger
  • 4 veľké hríby
  • žemle na servírovanie burgera
  • zelenina na ozdobenie: šalát, rajčina, uhorka, reďkovka, cibuľa, paprika
  • kešu orechy
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • soľ

Hríby grilujeme na ohni a následne vložíme do žemle. Vegánsku tatársku omáčku vytvoríme z kešu orechov, 4 polievkových lyžíc citrónovej šťavy, soli, 3 polievkových lyžíc vody, mladej cibuľky a pažítky. Uvedené suroviny rozmixujeme a omáčku použijeme na dochutenie burgera. Ten dozdobíme zeleninou podľa chuti.