Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Dnes nemusíme čakať do zimy na sneh a ľad, ale môžeme si chladené delikatesy dopriať kedykoľvek počas roka. Prinášame vám niekoľko zaujímavostí o ľade, zmrzline a recepty na prípravu lahodných pochúťok. Pre deti aj pre dospelých.

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Ľadové pochúťky milujeme všetci

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Ľadové pochúťky milujeme všetci

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Ľadové pochúťky milujeme všetci

Viete, čo je ľadovňa?

Vedeli ste, že kedysi namiesto chladničiek boli ľadovne? Napríklad skalická ľadovňa fungovala až do roku 1866. Bola zahĺbená do východného svahu kalvárie. Viedla šikmo do zeme, aby čo najlepšie uchránila ľad pred roztopením. Ľad slúžil pivovarom, ale aj mäsiarom, ktorí tu nechávali chladiť mäso.
Oveľa staršieho dáta je prvá zmrzlina. Tú jedli už starí Egypťania, pričom si ju pripravovali zo snehu, do ktorého si primiešavali med alebo víno. Kedysi bola pochúťkou len pre bohatú elitu a napríklad bola zakázaná jej konzumácia na ulici. Dnes už si, samozrejme, môžete dopriať zmrzlinu rôznych príchutí aj na prechádzke. Okrem tých tradičných v zahraničí nájdete aj zmrzliny s príchuťou rýb, chobotníc, kôpru či cesnaku. Dlhodobo sú však celosvetovo najobľúbenejšie príchute jahodová, vanilková a čokoládová.

Vyskúšajte recepty, ktoré vás zaručene schladia aj povzbudia:

Marinované mandarínky s badiánovou zmrzlinou

1 Vanilkové struky po dĺžke prerežeme a vnútro vyškrabeme. Na prípravu marinády zmiešame 500 ml vody s hnedým cukrom, kardamónom, badiánom, tyčinkou škorice, medom a vnútrom z jedného vanilkového struku. Prevaríme a dáme na 30 minút vychladnúť.

2 50 ml z tejto marinády si odoberieme zvlášť do inej nádoby a odložíme bokom. Medzitým si olúpeme mandarínky, rozdelíme ich na mesiačiky a odstránime šupku. Kúsky mandarínok dáme do marinády a odložíme na 8 hodín do chladničky.

3 Na prípravu zmrzliny vymiešame ručným šľahačom žĺtka, cukor a mletý badián. Smotanu, mlieko, 50 ml mandarínkovej marinády a vnútro zo zvyšného vanilkového struku dáme do hrnca a necháme prevrieť.

4 Smotanovú zmes prelejeme cez sito do zmesi z vaječných žĺtkov a celú túto masu šľaháme šľahačom v horúcom kúpeli 8-10 minút.

5 Zmes naplníme do zmrzlinovača a necháme zamrznúť. Ak nemáme zmrzlinovač, môžeme dať zmes do kovovej misy a nechať 4-6 hodín v mrazničke. Občas premiešame.

6 Lyžicou na zmrzlinu naberieme na tanier jeden kopček zmrzliny, k tomu pridáme marinované mesiačiky mandarínok a trochu samotnej marinády.

Ingrediencie nakúpite: https://www.kaufland.sk/recepty/on-line-kucharka/recept.marinovane-mandarinky-badianovou-zmrzlinou.r_id=Recipe_1854163.html


Broskyňová dreň s ľadovou drvinou

 
Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!
Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!
Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!


Ingrediencie

500 ml jablkového džúsu
300 ml sódy
5 ks broskýň
1 hrsť maliny
1 ks citróna
1 polievková lyžica cukru
1 vetvička mäty
trochu ľadovej drviny

Postup
1. Broskyne očistíme a nakrájame na kúsky. Citrón umyjeme, zbavíme kôry a tiež nakrájame. Niekoľko kúskov broskyne odložíme. Zvyšok spolu s citrónom a umytými malinami vložíme do mixéra a rozmixujeme.

2. Mätu umyjeme v studenej vode, potom oberieme lístky z vetvičky. Pridáme ju s cukrom k ovociu a znovu pomixujeme, aby sa roztopil cukor.

3. Do pohárikov dáme ľad, zalejeme šťavou a na okraj pohára napichneme odložené kúsky broskyne.
Ingrediencie nakúpite: Kaufland Avion Shopping Park

Ľadové moccacino

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Keď je na horúcu kávu príliš teplo

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Keď je na horúcu kávu príliš teplo

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Keď je na horúcu kávu príliš teplo


Ingrediencie:

espresso alebo doppio (ideálne tmavo pražená káv s orechovými tónmi)
ľad
2 dcl plnotučného mlieka 
50 g mliečnej čokolády
1 čajová lyžička holandského kakaa

Postup
Roztopíme 50 g mliečnej čokolády do tekutého stavu a prelejeme ju do pohára. Do 2 dcl mlieka pridáme trošku holandského kakaa a pomaly nalejeme mlieko na čokoládu. Pridáme pár kociek ľadu a na vrch nalejeme espresso alebo doppio.
Ingrediencie nakúpite: Kaufland Avion Shopping Park a v Cafepoint

Mohito zmrzlina s alkoholom alebo bez neho

 
Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Z ingrediencií na mohito si vieme pripraviť aj sviežu zmrzlinu

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Z ingrediencií na mohito si vieme pripraviť aj sviežu zmrzlinu

Schlaďte sa zmrzlinou a ľadom!

Z ingrediencií na mohito si vieme pripraviť aj sviežu zmrzlinu


Ingrediencie

3 citróny
3 limetky
500 g citrónovej zmrzliny
15-20 lístkov mäty
1 pohár rumu (na prípravu s alkoholom)
50 g hnedého cukru
kôra z limetky na ozdobu

Postup
Do misy vložíme citrónovú zmrzlinu s citrónovou šťavou a limetkami, rumom, cukrom a mletou mätou. Zmes mixujeme asi 30 sekúnd, aby boli všetky zložky dobre prepojené. Keď budeme mať zmes pripravenú, vložíme ju na pár hodín do chladničky a potom premiešame. Hotový produkt dáme zmraziť do mrazničky. Pri verzii bez alkoholu jednoducho vynecháme rum. Podávame ozdobené umytou kôrou z limetky. Prípadne môžeme kopček servírovať v „miske“, ktorá vznikne vydlabaním dužiny z  polovice citróna. Kopček dozdobíme lístkom mäty.